domingo, 4 de septiembre de 2016

herbicides i OMG: còctel assassí


Ni un bri d’herba

Toca parlar d’herbicides. En parlo moltes vegades de passada en aquest bloc, però no hi he escrit cap article específicament sobre un dels temes més preocupants per a la salut de la humanitat i, en general, del planeta. És probable que no digui res que no sàpigues ja... 

No podem parlar d’herbicides sense parlar del glifosat (que Monsanto ven sota el nom comercial de Roundup), el més utilitzat al món des dels anys 90. Es tracta d’un herbicida sistèmic (es desplaça per tota la planta, i no es perd amb el reg o la pluja) i s’ha comprovat que no es pot eliminar dels aliments per rentat, cocció o congelació. S’ha demostrat que afecta al sistema endocrí humà i que pot provocar mutacions genètiques, avortaments, càncer, etc. 

El reconegut Dr. Don Huber explica el funcionament d’aquest verí: actua com a quelant (immobilitzador de nutrients) de qualsevol catió, que és la forma en que es presenten molts micronutrients (zinc, coure, ferro, manganès) i altres elements fonamentals per a l’estructura de les plantes, com el calci i el magnesi. Aquests nutrients són essencials per a les funcions fisiològiques dels microorganismes presents al sòl, per als quals el glifosat és extremadament tòxic. El glifosat afecta a 25 enzims diferents que són necessaris per als processos vitals. S’ha comprovat que afecta greument als bacteris intestinals benèfics dels animals alimentats amb els cultius en que es fa servir, provocant gran quantitat de casos de botulisme, per exemple. En resum, s’aconsegueix matar moltes herbes indesitjades, però els perjudicis provocats no compensen en absolut.

A molts països els camps es ruixen, per anar més ràpid, amb avionetes que mullen indiscriminadament cultius (inclosos els dels petits camperols que es resisteixen a fer servir aquesta “tecnologia” i a marxar de la zona), camins, rius i nuclis habitats. Podem citar molts casos de comunitats afectades per l’ús d’aquest verí. A la província argentina de Chaco, els índexs de càncer s’han multiplicat per tres en els darrers 10 anys. Estan documentats a tota Sud-Amèrica augments en els casos de malformacions fetals i avortaments espontanis deguts al glifosat. En vint anys, a l’Argentina han passat de fer servir 8 milions de litres de glifosat a fer-ne servir 200 milions.

Recentment, després de molts anys mirant cap a un altre costat, l’Organització Mundial de la Salut ha catalogat el glifosat com a “possible carcinogen”


No em toqueu els gens...
 

El glifosat està íntimament associat amb els organismes modificats genèticament (OMG). És el que s’anomena tecnologia Roundup Ready. Les plantes que anomenem col·loquialment “transgèniques” són organismes genèticament modificats (OGM), és a dir, que han sofert una manipulació del seu genoma en un laboratori, normalment amb la introducció de gens d’altres espècies que li aporten, en teoria, “qualitats sobrenaturals”, com ser resistent a un determinat herbicida o als atacs d’un insecte concret. D’aquesta manera es pot cultivar soja o blat de moro fent servir un herbicida que matarà totes les “males herbes” que surtin (que no tenen el “gen màgic”) i deixarà vives les plantes cultivades. Una de les aplicacions més usades és el gen Bt (del bacteri Bacillus thuringiensis) en el blat de moro, que el fa resistent al barrinador (Ostrinia nubialis). És el famós blat de moro MON810 que es cultiva en grans quantitats a casa nostra.
 
Hi han moltes veus que defensen aquestes “creacions” pels seus suposats beneficis productius. Els beneficis, el temps ho està demostrant, són més per a les multinacionals que els comercialitzen que per als agricultors. Moltes altres veus creuen que aquests beneficis a llarg termini no són tals i que els perjudicis per als ecosistemes, per a les varietats vegetals locals (amb les quals els transgènics es poden hibridar) i per a la salut humana són un misteri. Als EUA, aproximadament, un 90% del panís, la soja, la canola, la remolatxa sucrera i el cotó per a oli són transgènics.

Les promeses d’aquesta tecnologia són del tot falses: als EUA ja hi ha 13 espècies d’herbes que han desenvolupat resistències al glifosat. A més, amb aquest còctel s’aconsegueix que la presència de ferro, manganès o zinc a les plantes sigui un 80-90 % inferior que a una planta normal, provocant deficiències nutricionals als animals alimentats amb aquests creacions. Per acabar-ho d’adobar, el Dr. Huber parla d’un microorganisme que es troba a la soja OMG i provoca avortaments espontanis, infertilitat i envelliment prematur als animals alimentats amb ella. Parla del Síndrome de la Mort Súbita. Els efectes sobre els humans, explica l’expert, podrien ser els mateixos, donant explicació al gran nombre d’avortaments espontanis i casos de pèrdua de fertilitat als països desenvolupats als darrers anys.


Agent taronja al teu plat


Un altre exemple d’OMG i herbicida associats: la soja 2,4-D, així anomenada per que és resistent a l’herbicida àcid 2,4-diclorofenoxiacètic (amb aquest nom, no pot ser bo). S’estan intentant imposar a diferents països (tant la soja com el seu herbicida associat), després de molts anys retirat de la circulació pels dubtes que despertava la toxicitat de l’herbicida, que es va crear a Anglaterra durant la II Guerra Mundial i va formar part del famós Agent Taronja (que van ruixar els americans sobre Vietnam, causant la mort i malalties a centenars de milers de persones). És altament tòxic (provoca limfoma, danys al fetge, ronyons, teixit cerebral, músculs). I el volen ruixar sobre la soja que mengen els animals que es mengen a moltes cases de tot el món. Sembla una mica macabre...

Al darrera de tots aquests tripijocs es troben els interessos del Banc Mundial (sort que ara hi serà l’ex-ministre espanyol José Manuel Soria, gran professional en la gestió dels diners), l’Organització Mundial del Comerç, la Fundació Bill i Melinda Gates, la Fundació Rockefeller, la Fundació Ford, etc. O sigui, els interessos dels que es creuen amos del món. Podríem escriure un llibre només de tot això... 
 
Doncs res més, vaig a preparar el dinar, ecològic, of course.

Entradas populares