miércoles, 22 de abril de 2020

i tu, com tens els estrògens?

Quan els 50 es van apropant, veig que cada cop es torna més important trobar maneres fiables de localitzar els desajustos que pateix el meu cos i les millors maneres de corregir-los. Pel que fa a l’alimentació, que és un tema cabdal a la vida de qualsevol persona, he llegit unes quantes coses, n’he provat unes quantes més i sempre m’he trobat una mica perdut, sense saber quins aliments havia d’eliminar de la meva dieta o quins havia d’introduir per a millorar tal o qual aspecte de la meva salut.

Ara fa un parell d’anys, la Mireia em va regalar pel meu aniversari un llibre que em va fer entendre moltes coses sobre la salut a través de l’alimentació: «Transforma la teva salut», de Xevi Verdaguer (Ed. Rosa dels Vents). Algú podria dir que és un personatge mediàtic, com tants altres que venen les seves veritats i en treuen un rèdit important. Pot ser. Jo només sé que les coses que explica aquest home em ressonen, que les trobo coherents. El primer de tot és, que sense ser metge, relaciona els diferents òrgans i sistemes que formen el cos, mirant-lo d’una manera holística. I això m’agrada. I el tio té una cara de bona salut impressionant! Es defineix com a psiconeuroimmunoendrocrinòleg i, potser, falten algunes lletres més a la paraula. He de reconèixer que el llibre en qüestió em va costar moltes hores de dedicació (l’he llegit 3 cops sencer), amb paper i llapis al costat per a fer-me resums i esquemes. Ara fa uns mesos, la mare de la Mireia, sabent-nos seguidors de les propostes d’en Xevi, ens va regalar «Cuida’t» (Ed. Rosa dels Vents), que és gairebé una reescriptura de l’anterior amb algunes millores en l’estructura i la comprensió (ja no té 50 pàgines de bibliografia, amb estudis científics que avalen cada afirmació). La veritat és que s'entén una mica millor (tot i tenir uns certs coneixements de química, he de reconèixer que molts raonaments se m’escapen, total o parcialment).

Doncs bé, intentaré fer quatre pinzellades sobre els continguts. Bàsicament, en Xevi vincula el correcte funcionament del sistema digestiu amb la salut hormonal, que també està relacionada amb el bon funcionament del fetge. Proposa pautes per a la millora de la salut intestinal i la microbiota a través de la dieta (amb aliments prebiòtics, que continguin fibra soluble, midó resistent, polifenols i àcids grasos omega-3), dels probiòtics (aliments fermentats, com el quèfir, el xucrut, etc.), millorant la vitamina D, practicant una activitat física moderada i eliminant alguns aliments (com els fructans presents al blat i el sègol). 
Seguidament, ens fa cinc cèntims de com millorar i mantenir la salut hormonal, evitant l'excés d’estrògens. Parla de diferents estratègies a través dels aliments, com frenar l’aromatasa (que produeix estrògens), potenciar els transportadors hormonals (albúmina i SHBG), frenar els ER-alfa (receptors d’estrògens) i potenciar el ER-beta. Continua amb la salut hormonal durant la menopausa de la dona i de maneres de mantenir els nivells d’estrògens.
El fetge és un capítol a part, que requereix de molta atenció per entendre una mica què passa en aquest òrgan. Els estrògens poden estar alts degut a un excés d’activitat de l’aromatasa, a una alimentació que en generi o a l’entrada de disruptors endocrins de l’exterior (els que hi ha als plàstics de les ampolles d’aigua, per exemple). Al fetge es produeix la detoxificació de tot això i es fa en dues fases. A la fase I els tòxics i estrògens es converteixen en substàncies solubles mitjançant els enzims. En aquest procés, ens interessa potenciar el metabòlit 2-OH i minimitzar els metabòlits 4-OH i 16-OH. Aquí, com en altres processos, és important la ingesta de crucíferes, com la col i el bròquil, que contenen indol-3-carbinol; l’omega-3 de les algues, les nous, el sèsam; els lignans del lli, el sèsam i la col; i el resveratrol del raïm o el cacauet.
A la fase II es produeix l’eliminació d’estrògens i andrògens del cos. Això es fa amb 3 processos: sulfatació, metilació i glucuronització. En Xevi en diu «els 3 embuts». Per a no allargar-me, dir que explica els símptomes de les persones que metilen, sulfaten o glucuronitzen malament, de cara a poder-nos identificar amb algun dels grups, si és el cas. A partir dels símptomes, aporta llistats d’aliments que cal ingerir i evitar per a cada cas. La histamina té un paper important en aquests processos i és important evitar els aliments que la contenen quan no es metila o sulfata bé.
Finalment, parla de la relació entre salut intestinal i salut hormonal. Explica què és l’estroboloma, gens bacterians que fabriquen enzims per metabolitzar estrògens, i què provoca el seu desequilibri. I la importància dels Lactobacillus, Bifidobacterium, etc. Si els estrògens es reabsorbeixen a l'intestí després de passar pel fetge (per la manca de midons resistents i fibres solubles) i acaben tornant-hi, podem acabar amb aquest òrgan absolutament saturat i amb uns problemes de salut importants.
En resum, que cal menjar col, bròquil, lli, sèsam, cúrcuma, fajol, nabius, alvocat, llegums, alls i cebes en la major part dels casos ... i evitar els greixos trans, el gluten, els làctics (sobre tot, de vaca) i l’alcohol. I dormir bé, no estressar-se i fer una mica d'esport. Sí, tot això ja ho sabem, em direu.
Potser no s’ha entès res del que he explicat, en sóc conscient. Crec que cal una lectura tranquil·la i profunda de cadascuna per a poder identificar-se amb uns determinats símptomes i prendre les mesures per a corregir-los. Jo, sincerament, és un llibre que he recomanat molt i que encara recomano. Resta dit.

Entradas populares