Sembla mentida, però hem
arribat a la desena de capítols! Com veieu, el temps passa volant quan vols fer
moltes coses a l’hort, sobre tot quan no trobes gaires estones per posar-t’hi.
Aquests dies es preveu que encara portin més pluja. Pel que fa a l’hort, ja
sabeu que no convé remenar gaire quan la terra està molt humida. Però això no
vol dir que no puguem fer res. Algunes propostes:
- Avui dimarts i demà dimecres són dies per a les plantes d’arrel. Podem semblar algunes remolatxes en safates d’alvèols petits, per exemple, ja que la resta de plantes d’arrel prefereixen la sembla directa. Podem semblar pastanagues o ravenets en una jardinera o uns testos, això sí.
- Durant la propera nit, cap a les dues, hi ha perigeu. No ens afecta gaire, doncs la pertorbació només té efectes unes hores abans i després.
- Dijous i divendres la lluna està en aquari i, per tant, són dies de flor. Dies ideals per fer sembres en planter de boixacs, clavells d’índies i totes aquelles flors que ens vinguin de gust. Per cert, l’editorial “La fertilidad de la tierra” ha editat un llibre que es diu “Plantas compañeras” que em sembla molt interessant sobre les associacions de les hortalisses entre elles i amb les plantes acompanyants com, en aquest cas, les flors.
- Dissabte i diumenge (a veure si ha sortit el sol ja!) són dies de fulla, ideals per a trasplantar uns quants enciams i bledes. A veure si fa bo!
- Dilluns 28 hi ha node lunar a les 14 hores. Tingueu-lo present!
- Sabó potàssic: per a combatre els pugons i alguns altres bitxets petits. Es pot comprar en garrafa de 5 litres a la Cooperativa de les Franqueses. Es pot afegir a la resta de tractaments com a mullant, per a millorar l’efecte dels extractes i altres productes.
- Cua de cavall seca per a fer decoccions(les receptes que jo faig servir, en el proper article): es pot comprar a qualsevol herbolari bo. El seu ús ajuda a enfortit els teixits de la planta pel seu alt contingut en sílice. Es fa servir com a preventiu per als problemes de fongs.
- Ortiga, consolda i falguera fresques: per a fer extractes fermentats que podrem aplicar com a fortificants, insecticides i fungicides.
- All: en maceració oliosa m’ajuda a allunyar els ratolins i conills dels cultius.
- Llet desnatada: diluïda al 10% té un bon efecte fungicida contra l’oïdi de les cucurbitàcies (carbassó, carbassa, meló, síndria i cogombre).
- Oli de neem: només per atacs forts d’insectes. Per mi, millor no fer-lo servir.
- Bacillus thuringiensis: per als atacs forts de les larves de lepidòpter, com les arnes (“polillas”) del tomàquet. S’ha d’aplicar al posar-se el sol, seguint les dosificacions que s’indiquen a l’envàs. Jo ho havia comprar alguna vegada a la Cooperativa o a la botiga de Pinsos Picart, a Sant Pere de Vilamajor. Si s’afegeix un 1% de sucre el seu efecte es multiplica.
Jo crec que amb aquestes
coses a la farmaciola es pot tenir un hort prou sa i bonic. Poden ser bon dies
per aprofitar l’estoneta que dediquem a l’hort a anar a comprar o recol·lectar algunes
de les coses que podrem necessitar més endavant. Què us sembla?