La utilització de les
plantes amb finalitats curatives és gairebé tant antiga com la humanitat. Tot i
així, fa molts anys que va caure en desús la fumigació dels cultius amb
preparats vegetals. La “revolució verda” (quin nom per un canvi que va portar
els verins químics als nostres camps!) va suposar la pràctica eradicació del
saber popular al respecte. Però als darrers anys, amb la recuperació de
l’agricultura ecològica, s’estan tornant a fer servir els extractes vegetals
com a fortificants, repulsius i, fins i tot, com insecticides i
fungicides força efectius.
L’editorial “La fertilidad
de la tierra” (no tinc comissió encara que us ho sembli) va publicar l’any 2007 un llibre sobre el tema: “Plantas para
curar plantas”. Basat en les experiències de Bernard Bertrand, Jean-Paul
Collaert i Eric Petiot a França. Em sembla un llibre molt interessant per a
l’hortolà aficionat i pel professional. A mi m’ha ajudat molt. Bona part de les
recpetes que havia aprés als llibres de John Seymour, Mariano Bueno o Claude
Aubert hi apareixen revisades o amb variants que, en el meu cas, han millorat
els resultats en moltes ocasions.
A continuació us faig cinc
cèntims dels preparats que faig servir amb més freqüència al meu hort, per la
seva gran efectivitat i per la bona disponibilitat de les plantes a les nostres
contrades. Per a preparar-los és necessari disposar d’uns materials bàsics
(simplificant):
- Galledes de plàstic de 12-15 litres per fer els fermentats.
- Una olla de 3-5 litres (que no sigui d’alumini) per les decoccions i infusions.
- Un bon filtre (pot servir un de lleteria, a la Cooperativa n’hi ha).
- Una bàscula (amb una precisió de 100 g crec que és suficient per les plantes fresques, si compreu les plantes seques, com la cua de cavall, a l’herbolari ben pesades).
- Algunes garrafes (millor opaques) per guardar els preparats que es poden emmagatzemar.
- Motxilla per a fer tractaments: adequada a la mida del nostre hort.
- Els extractes fermentats (el que abans es deien “purins”) es preparen posant 800-1000g de planta fresca en 10 litres d’aigua (de bona qualitat, la millor és la de pluja). Es deixa, amb el cubell cobert amb un sac o quelcom que el deixi respirar una mica, uns quants dies en un lloc arrecerat, donant-li unes voltes cada dia, fins que no hi ha escuma. Es dilueix al 10% per ruixar les fulles. Jo en faig molt d’ortiga (fortificant) i falguera (insecticida).
- Decoccions: es tracta de posar la planta triturada en una olla amb aigua (les quantitats varien segons les plantes) durant 24 hores i després escalfar a foc suau durant mitja hora, amb la tapa posada. S’ha de fer servir abans de 2 hores, diluint segons calgui. Jo en faig molt la de cua de cavall (100g en 5 litres d’aigua, diluïda al 20% és un excel·lent fungicida preventiu i dinamitzador) i, de vegades, la de saüc (1 kg/10L aigua; aplicat sense diluir sembla donar bons resultats per espantar les papallones de les cols i els pugons).
- Infusions: es fa de manera semblant a la decocció però bullint l’aigua i després apagant el foc. La infusió de caputxina (1kg/5litres d’aigua) va molt bé per prevenir el míldiu de les tomaqueres.
- Maceracions: jo faig sovint la d’all. Es fa amb 100 g d’all picat i 2 cullerades d’oli. Es macera tota una nit i al matí es filtra i s’afegeix 1 litre d’aigua. Es deixa una setmana en una ampolla i es fa servir diluint al 5%. L’olor no agrada a ratolins, conills i altres bestioles i, crec, als cargols (igual es pensen que els estem preparant per fer-los a la llauna i per això marxen).
Alguns cops he fet els
preparats amb aigua de l’aixeta o de pous (que solen tenir molts nitrats i nitrits) i he vist que els resultats no són
iguals, sobre tot per als fermentats. Un altre aspecte important és decidir bé
on col·locar la galleda del fermentat. Si li toca el sol o la temperatura varia molt durant el dia, es podrirà i farà una pudor de “salvi's qui
pugui”. Al llibre que us recomano surten molts extractes més i molta més
informació. Jo, que tinc molts llibres d’agricultura, si només n’hagués d’escollir
5, aquest en seria un.
Res més, us animo a entrar al meravellós món de les pocions vegetals màgiques!