domingo, 24 de julio de 2016

ésser arbre en un món de motoserres



La dona-arbre 

Tenir l’oportunitat, essent dona, de marxar de Kenya per estudiar en una universitat americana  déu ser un privilegi. Tornar al teu país, quan encara hi ha una dictadura, per a lluitar pels drets humans i l’empoderament de la dona és, sense dubte, un acte de valentia. I fer tot això plantant arbres i encoratjant a les kenyanes a fer-ho com a eina per a millorar les seves vides i frenar la desertització del seu país, simplement no té nom. Per això, va ser la primera africana i la primera ambientalista a rebre el Premi Nobel de la Pau l’any 2004. Va ser membra del Parlament kenyà i viceministra de Medi Ambient i Recursos Naturals amb l’arribada de la democràcia. La Wangari Maathai (Kenya, 1940-2011) va inspirar, amb el seu Moviment del Cinturó Verd, la plantació de 13 mil milions d’arbres a tot el món des de 2006, amb la Campanya dels Mil milions d’arbres “Plantem per al planeta” del PNUMA. 

El fundador de boscos 


Una mica més a prop, a les Villuercas extremenyes, hi ha algú capaç de plantar amb les seves mans més de 1.000 arbres cada any (i en porta 24.000); d’escriure bells poemes, articles de premsa i assajos; de cultivar els seus propis aliments; de crear sèries de televisió i documentals preciosos sobre la natura. Aquest algú es diu Joaquin Araújo (Madrid, Espanya, 1947), és un dels naturalistes més importants del sud d’Europa i vol ser conegut com a “fundador de boscos”. 

Vaig saber d’ell als anys 70, quan va participar en aquella meravella televisiva anomenada “El hombre y la tierra”, amb Félix Rodríguez de la Fuente. Des de llavors, la seva feina ha rebut tot tipus de reconeixements: el Premi Global 500 de les Nacions Unides i dos cops el Premio Nacional de Medio Ambiente, per citar-ne els més importants.

El defensor de la selva



“No vull flors a la meva tomba perquè sé que aniran a arrencar-les a la selva”. Algú que diu aquesta frase és que estima molt la selva. Es deia Chico Mendes (Brasil, 1944-1988) i era un home senzill. Ara és un símbol de l’Amazònia brasilera. 

Hi va treballar des dels 10 anys com a “seringueiro” (recol·lector de cautxú). La seva fortalesa el va convertir en defensor dels pobles de la floresta, lluitador contra la desforestació de la selva a l’estat d’Acre i impulsor del seu aprofitament sostenible. Va liderar el Consell Nacional dels “Seringueiros”, l’Aliança dels Pobles de la Selva, el Partit dels Treballadors i la Central Única de Treballadors. Juntament amb els seus companys defensors dels “seringales”, s’oposaven de manera pacífica però ferma a la tala dels arbres que ells cuidaven i aprofitaven de manera sostenible.


L’any 1987 la ONU li va concedir el Premi Global 500, i la Better World Society li va atorgar la medalla pel medi ambient. Uns mesos després va morir assassinat per un latifundista que veia amenaçats els seus interessos per les lluites dels “seringueiros”. 

Milers de persones, entre sindicalistes, advocats, religiosos i indígenes, han mort i encara moren, defensant l’Amazònia i altres zones naturals a mans dels poderosos. La repercussió de la mort d’en Chico va servir per posar la desforestació de l’Amazònia, i les violacions dels drets humans i els assassinats que s’hi produeixen, en el punt de mira del món. 


Entradas populares