jueves, 21 de julio de 2016

àfrica: caminant per la corda fluixa




Al món hi ha 62 persones, segons Oxfam* (alguns economistes diuen que les xifres estan manipulades, però no sé, no sé), que sumen més riquesa que la meitat més pobre dels habitants del planeta, més de 3.500 milions de persones. Encara que no fos del tot cert, és una dada cridanera...

Unes xifres de l’Informe de Desenvolupament Humà de l’ONU de 2014: més de 1.200 milions de persones viuen amb menys d’1,25$ al dia i 1.500 milions viuen amb pobresa multidimensional; 1.500 milions de persones viuen en països en conflicte. I, el pitjor de tot, moltíssims milions de persones es troben en tots tres grups.

Si parlar d’aquestes xifres pensant en persones adultes és dolorós, fer-lo pensant en nens i nenes encara ho és més: el 92 dels nens del món viuen en països pobres; d’aquests, un 7% no arriba als 5 anys, un 68% no rep educació a la infantesa, un 30% pateix retard en el creixement i un 25% viu en la pobresa. Segons Unicef, al 2012, 19.000 nens moriren cada dia per causes evitables (6.400 d’ells, per desnutrició). Segons la FAO, durant l’any 2011 va morir de fam un nen de menys de 10 anys... cada 5 segons! Mentrestant, l’OMS explica que hi ha 42 milions de nens de menys de 5 anys amb sobrepès al món.

La desigualtat de gènere, un altre dels grans temes pendents de la Humanitat, també hi està present: mentre que les dones suposen només una mica més de la meitat de la població mundial, hi ha un 60% de les persones amb fam que són dones.

Una altre problema greu que creix és l'acaparament de terres: alguns països amb “inseguretat alimentària” (que no poden produir al seu territori bona part del que “necessiten” i han d’importar molt, depenent de les especulacions dels mercats), com la Xina, el Japó i l’Aràbia Saudita, busquen terres al Brasil, Uganda, Sudan o Pakistan. Moltes vegades el factor limitant als seus països és l’aigua més que la terra. Es dóna el cas que un país com Sudan, que viu una important crisi humanitària a la regió de Darfur (on 5.600.000 refugiats depenen del Programa Mundial d’Aliments) ven les seves terres cultivables als governs d’altres països enlloc de produir els seus aliments. 

En principi podria semblar que aquesta pràctica no té res d’il·lícit. Si mirem de més a prop veiem els petits camperols que són expulsats de manera violenta i sense indemnització de les seves terres (de les quals, potser, no tenien cap títol de propietat, però les treballaven des de temps immemorials), les corporacions que sovint estan al darrera de les negociacions dels governs, els grups financers que fan aquests moviments per a especular en els mercats internacionals de matèries primeres, etc. Entre 2001 i 2011 es calcula que es van vendre o llogar uns 227 milions d’hectàrees a diferents països.  

Un exemple que ens sonarà, per fer-nos una idea**: l’empresa de capital espanyol Ebro Foods va deixar sense terres als camperols de  Chlihate, a la regió de Larache, al Marroc, per a cultivar arròs que després ens venen amb les “pacífiques” etiquetes de Nomen, La Fallera, Sos o Brillante. Després van posar una envasadora de 60 milions de quilos/any que no ha donat feina a la major part dels expulsats. Tot adobat amb la connivència dels respectius governs. El resultat: pobresa i desplaçament de gent a buscar-se la vida a l'altra banda de l'estret. I, a sobre, han d'escoltar que ells no tenen dret a venir, a una vida millor...

Per tancar, dues frases de Jean Ziegler, vicepresident del Comitè Assessor del Consell de Drets Humans de la ONU (es pot dir més alt, però no més clar):


“Els amos del món decideixen a diari qui morirà de fam”. 

“Cada nen que mor de gana al món és un nen assassinat”.

*OXFAM: Una economía al servicio del 1%. Informe 2016.
** VSF Justicia Alimentària Global: Informe 2012.

Entradas populares